söndag, mars 26, 2006

Antilästips



Alla (utom jag) i min fantastiska bokklubb har alldeles för mycket att göra just nu. En är jurist på hovrätten och renoverar sin lägenhet på kvällarna, en är nyutbildad gymnasielärare och jobbar i Halmstad, en vikarierar som journalist på GöteborgsPostens ekonomi och politik-avdelning och den sista är nybliven doktorand på arkeologiska institutionen.
På senaste mötet upptäckte vi att det hade varit svårt för de flesta att hinna med att läsa månadens bok. Därför kom vi på att vi borde ta en väldigt lättillgänglig bok denna gång som kan fungera som avslappning istället för ännu en ansträngning. Vi vände oss till chic-lit-genren och bestämde oss för den nyutkomna Reporter erkänner Gravidchock! av Belinda Olsson. Hon borde väl kunna stå för en vettig del av den annars lite oattraktiva genren.
Nu har jag läst ut den och tycker att vi hade fel. Det var verkligen ingen bra bok. Jag brukar ändå gilla det lättillgängliga på sitt sätt, men denna läsning var enbart trist.
Huvudpersonen är en 28-årig kvinna så igenkänningsfaktorn borde vara hög men det känns snarare som att den är skriven för tjejer i tonåren. Den tar upp så mycket detaljer (som den ständigt återkommande Dirty Dancing-hyllningen. Hur många gånger ska man behöva höra att "Nobody puts Baby in a corner" är den bästa filmrepliken?) som är nya när man är 14 men knappast 27. Den är skriven på ett barnsligt sätt med en massa onödig dialog. Säkert typsikt för den här typen av böcker men jag tycker att det bara är outhärdligt.
Det man trodde skulle ha lite läsvärde (huvudpersonen blir gravid utan att tycka om eller vilja ha barn) rann ut i sanden. Det enda det ledde till var det högst normala att tvivla på om man kommer klara av att ta hand om ett barn och hur det ska gå med karriären. Självklart går allt bra. Allting är lite för enkelt hela tiden för att det överhuvudtaget ska bli intressant.

Blir du ändå sugen, läs Anna Hellstens positiva recension i Sydsvenskan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

Anonym sa...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

Anonym sa...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»