Tidningarna är fulla av staplar och diagram över kvinnors låga representation i näringsliv och styrelser. Visst baxnar man över uppgiften att löneskillnaderna inte ändrats sen 1992 och visst känns det obehagligt att kvinnor inte obehindrat kan ta sig fram karriären. Men jag känner att det inte är det som engagerar mig mest denna dag. Personligen ser jag det som ett större problem att män inte tar ordentlig del av den traditionellt kvinnliga sfären än att kvinnorna inte tar del av den traditionellt manliga.
Det är alltså inte det företag med störst antal kvinnor i styrelsen som imponerar på mig, utan snarare det företag som har flest manliga anställda som tar ut föräldraledighet eller har flest manliga vab-dagar. En kvinna med styrelsepost imponerar inte lika mycket på mig som en man som fattar att toaletten behöver städas, som kan barnens telefonnummer utantill, som är den första att vakna när bebisen vaknar på natten eller som ser till att det finns frukt hemma till barnens fruktstund.
Cecilia Bornäs för ett sådant resonemang i dagens
Sydsvenskan angående alla upprörda känslor kring Nina Björks ifrågasättande av det moderna samhället. Feminister som är rädda för att det åter ska bli norm att kvinnans plats är i hemmet blir panikslagna av sådana feministikon-utspel. Men frågar du mig skulle jag vilja säga att
alla föräldrars plats är i hemmet i första hand. Därmed inte sagt att någon ska viga hela sitt liv åt att ta hand om hem och barn, men jag tror att vi behöver göra lite andra val. En, i övrigt galen, insändarskribent har en poäng när han säger
När man uppmanar till mer "jämställdhet" är det till mer likhet under beroende, arbetsslaveri och ofrihet. Han syftar till att kvinnor gott kan hålla sig i hemmet, där de hör hemma, jag menar att detta är något att tänka på för samtliga föräldrar, inte bara de kvinnliga. Är det arbete vi vill viga vårt liv åt?